Ανακοινώσεις ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Μαθητές

ΠΡΟΤΥΠΟ  ΜΟΥ Η ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Κείμενο της Ελένης Σιδηροπούλου, μαθήτριας της A’ Τάξης

Από παιδί με θυμάμαι να είμαι ανήσυχη ως προς την πνευματική και ηθική μου ανάπτυξη. Μελετηρό παιδί, υπάκουα μαθήτρια, πρωτοπόρα στις κατά καιρούς διοργανώσεις των σχολικών εκδηλώσεων. Από αγροτική οικογένεια με ηθικές και κοινωνικές αξίες και αρχές, με πατέρα όπου όλη μέρα δούλευε για να μας παρέχει τα απαραίτητα. Ο πατέρας ήταν αυτοδημιούργητος επιπλοποιός, καλλιτέχνης, έτσι τον αποκαλούσαν στον κοινωνικό μας περίγυρο Στο πέρασμα του χρόνου με συμβούλευε πάντα να είμαι τυπική, να έχω αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό μου, να βάζω στόχους και σκαλί-σκαλί να ανεβαίνω. Έτσι, κληρονόμησα από αυτόν τη δημιουργικότητα, το πείσμα του, την αυτοπεποίθησή του,  ώστε να μην τα παρατάω στα δύσκολα και να προχωρώ στους στόχους μου.

Τα χρόνια περνούσαν κι εγώ με το ανήσυχο πνεύμα μου συνέχιζα την προσπάθειά μου να διαμορφώσω τον χαρακτήρα μου ακόμα πιο πολύ, ταυτίζοντας μ’ ένα υγιές πρότυπο με αγάπη για την τέχνη, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα μας, με όνειρα και σκοπό την πρόοδο στις συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές και προσωπικές συνθήκες της ζωής.

Και ποια είναι η έννοια της λέξης «πρότυπο»; Και πώς την αντιλαμβάνονται οι νέοι έφηβοι, που όλο και περισσότερο απομακρύνονται από τη μόρφωση και τη γνώση, αδιαφορώντας για τον εμπλουτισμό της φαντασίας και βάζοντας τη δημιουργικότητά τους σε λήθαργο;

Πρότυπο μπορεί να είναι ένα πρόσωπο ή πράγμα ακόμα και κατάσταση που μπορεί να χρησιμεύει ως υπόδειγμα ή παράδειγμα για μίμηση και πρώτο πρότυπο είναι η οικογένεια που πρέπει να αποτελεί η ίδια πρότυπο ηθικής και κοινωνικής συμπεριφοράς. Επίσης, το κοινωνικό περιβάλλον που επηρεάζει θετικά, όταν ο νέος ενστερνίζεται ηθικές αξίες με περιθώριο πρωτοβουλίας. Διότι, όταν η μίμηση είναι απόλυτα δουλική, τότε περιορίζεται ο προσωπικός τρόπος έκφρασης, η ελευθερία και η αυτενέργεια από τα άτομα που ακολουθούν και θαυμάζουν. 

Ακόμα και η εκκλησία, μέσα από το φιλανθρωπικό της έργο και τις αρχές της χριστιανικής ηθικής αποτελεί πρότυπο για τους νέους. Κι ένα μέσο που επηρεάζει κατά μεγάλο βαθμό τους εφήβους είναι τα ΜΜΕ, που οφείλουν να προβάλουν υποδειγματικά πρότυπα κι όχι κατασκευασμένα είδωλα εξυπηρετώντας οικονομικούς σκοπούς.

Στην εποχή μας προβάλει έντονα το πρότυπο του «οικονομικού ανθρώπου»,  ειδικά για τους νέους που ανυπομονούν να κατακτήσουν την ζωή, προβάλλοντας την υλιστική αντίληψη της ζωής,  την καταναλωτική μανία, την άνετη ζωή. Έτσι δημιουργείται στους νέους το άγχος, η αγωνία, η πλήξη και η ανασφάλεια.

Ελληνίδα πρότυπο για μένα είναι η Μελίνα Μερκούρη, μια γυναίκα  με πολύμορφη προσωπικότητα Μια γυναίκα αγωνίστρια με ακαταμάχητη γοητεία, έντονα χαρακτηριστικά του προσώπου, ατίθασες εκφράσεις, καταξιωμένη μέχρι το διεθνές κοινό. Στις 28 Νοεμβρίου 1983 ορκίζεται ως υπουργός πολιτισμού. Πίστευε ακράδαντα ότι ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας. Δούλευε με όρεξη και όραμα προς όφελος της Ελλάδας,
Όραμά της η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Δεν σταμάτησε να αγωνίζεται μέχρι και τον θάνατό της << πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα>> έλεγε << είναι το καμάρι μας οι θυσίες μας η πολιτιστική μας κληρονομία>>.
Και πόσο της ταίριαζε να ποζάρει με φόντο την Ακρόπολη!!
Καταξιωμένη στην πολιτική, με πολλά βραβεία με διεθνή αναγνωσιμότητα. Αφήνοντας πίσω την πολυσυζητημένη ζωή της ως διάσημη Ντίβα, που κι εκεί αρίστευσε με την επιβλητική της μοναδική χάρη,  με την αστική της εμφάνιση που ήταν  έμφυτη.
Με την κομψότητα χάραξε τη δική της αυθεντική πορεία ως πολιτικός και ως γυναίκα.  Θα μπορούσα να γράφω ώρες ολόκληρες για το έργο της Μελίνας, την <<Μελίνα των Ελλήνων>> αλλά και των ξένων, με βαθειά συγκίνηση για το έργο που επιτελούσε πιστά μέχρι και τον θάνατό της, 6 Μάρτιου 1994.
Η μακροβιότερη Υπουργός Πολιτισμού και αγαπημένη όλων, η μοναδική Ελληνίδα που κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους, με τριήμερο εθνικού πένθους.
Είμαι βαθειά συγκινημένη και περήφανη ως Ελληνίδα που πέρασαν όμοια πρότυπα στην Ελλάδα μας και μακάρι οι έφηβοί μας να επανέλθουν και να ταυτιστούν με όμοια «πρότυπα», σπουδαία πρόσωπα με χαρακτηριστικά  δημιουργίας, καλής συμπεριφοράς, εργατικότητας και διακυβέρνησης, που ωφέλησαν και επηρέασαν την ζωή της κοινωνίας και της ανθρωπότητας. 

                                                  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *